Műemlékek, nevezetességek: A község Tunyog és Matolcs egyesítéséből keletkezett. Mindkét falunak volt temploma, így Tunyogmatolcson ma két református templom van. A műemlék jellegű matolcsi református templom a főutca orsós  kiszélesedésében áll. Az 1767-ben barokk stílusban épített templom  tornyát 1791-ben emelték, a berendezése szintén a XVIII. század vége  felé készült.   A templomtér síkmennyezete barokkos festésű, bibliai idézetekkel. A  XVII - XVIII. századból való úrasztali terítőit ma a debreceni  Református Kollégium gyűjteménye őrzi. Tunyog jelenlegi műemlék  jellegű református temploma középkori alapokra épült. 1914-ben  kezdték építeni és még 1931-ben sem volt kész.   A bejáratot magába foglaló, homlokzat előtti, kora romantikus stílusú  nyolcszögű toronytestet 1799-1806 között emelték. Tornya a XIX.  század első éveiben készült. 1914-ben átépítették. A nagyközség két  közparkjában két háborús emlékmű látható.
Tunyogi Templom Matolcsi Templom A híd maradványát a művelődési ház előtt található kiskertben lehet megtekinteni. A régi matolcsi híd világháborúban felrobbantott egyik darabját, roncsát sikerült kiemelni a folyóból. A híd maradványának ma már szimbolikus és eszmei értéke van. Petőfi Sándor költőnk úton Szatmárnémeti felé 1847 augusztusában itt írta a “Falu végén kurta kocsma” című költeményét. Az egykori Kurta-kocsma épülete, bár még az 1900-as évek eleji fotókon látszik, mára sajnos nem maradt fenn. Helyén emlékmű látható melyet 2005. augusztus 20-án, a Szamos partján avattak fel. Készítője Józsa Lajos debreceni születésű.szorbászművész volt.
Lélekharangok 2009 nyarán szentelték fel a "lélekharangokat". Községünk egykori szülöttje Czellár Lajos adományozta a harangokat a két egyházközségnek. Nemes feladata a harangoknak, hogy a már elköltözött lelkeket, harang szó kíséretében búcsúztassa a temetőben is. Jelenleg a Matolcsi és a Tunyogi Temető bejáratánál helyezkednek el.
A Matolcsi Lélekharang A Tunyogi Lélekharang A Matolcsi Lélekharang Szemből A Matolcsi Lélekharang Szentelése A Tunyogi Lélekharang Szentelése
II. Világháborús Mementó "Tunyogi" A község lakossága állítatta a mementót 1989-ben. Az emlékhely a háborúban elesett Tunyogi áldozatok névsoráról emlékezik meg. Mementó: a szó jelentése emlékezzél, (M. mori: gondolj a halálra, a karthauzi szerzetesek köszöntése.) Jelenleg a Tunyogi Mementó Tunyogon a Gazda Bolttal szemben található. A téli időszakban letakarva van, így is védve az időjárás viszontagságaitól. A tavaszi napforduló után- egészen kora őszig bárki tiszteletét teheti elhunyt áldozataink emlékhelyénél.
56-os Emlékoszlop Az emlékoszlop készítése
56-os Emlékoszlop Átadása 2009. október. 23-án történt meg. Az 1956- os forradalom emlékére Madarassy János által felajánlott emlékoszlop.  Az átadáson jelen voltak a község lakosai, tisztviselői, egyházi vezetők, nyugdíjas klub képviselői, Soltész Bertalan polgármester úr és dr. Tilki Attila képviselő is. Jelenleg az oszlop a Zalka Máté melletti területen kap helyet. Téli időszakban az időjárási körülmények miatt védve van, de meleg évszakokban bárki számára megtekinthető.
Kurta Kocsma Makett Ez a makett 1 hónap szorgalmas munkája alapján épülhetett fel. Ebben a munkában segítséget nyújtottak az alábbi személyek: - Somogyi Béla - Jakó Ernő - Csonka Ottó - Soós Imre - Tisza Ferenc - Halmai Balázs - Mészáros László - Mészáros Tamás - Balog Tamás - Tanku György - Imhof János - Tarczy Gyula - Kölcsey Tv - Villstore Bt Méretarány: 1:16:66 A makettet 2009-ban kapta meg a Polgármesteri Hivatal. Jelenleg (2011-ben) a Hivatal tanácstermében lehet megtekinteni a makettet. A Makett a Szamosparti- Találkozón is kiállításra került. Sajnos a Kurta Kocsmát eredetiben már nem tudjuk megcsodálni, de legalább kicsinyített változatát relikviaként megőrizhetjük községünk számára. Készítette: Mészáros István Iskola: Szent Imre Katolikus Gimnázium és Kollégium Cím: Nyíregyháza          Csendes út. 11           4400 Telefonszám: 20/402-74-98
_______________________________________________________________ Békeoszlop A Békeoszlopot 2001. március 14-én adták át Tunyogmatolcs lakosságának. Az ünnepi átadáson Kovács Miklós alpolgármester úr képviselte a  Tunyogmatolcsi Önkormányzatot, és átvette községünk számára felajánlott emlékoszlopot.  Az emlékoszlopnak 4 oldala van, oldalain az alábbi feliratok olvashatóak: - Legyen béke Magyarországon - Legyen béke a földön - May Peace Prevail On Earth - Egy mondat pedig japánul utal az előző gondolatokra! Az oszlop rendeltetett jelképe a békének, ami nem csak a világban, de településen belül is nagyon fontos. Jelenleg a mementó az Orvosi Rendelővel szemben, a buszmegálló melletti területen található, tekinthető meg. ( A képek megtekintéséhez kattintson a kockára )
Zalka Máté háza Emléktábla
Zalka Máté Háza Zalka Máté apja jómódú parasztember volt. Valószínűleg az ő édesapja volt annak a kocsmának a tulajdonosa, amelynek Petőfi örök emléket állított.  Szülőháza átépítve a Rákóczi úton található meg. (Az ABC-vel szemben).
_______________________________________________________________
_______________________________________________________________
_______________________________________________________________
_______________________________________________________________
_______________________________________________________________
Nyitóoldal Településünk Egyházközségeink Önkormányzat Turizmus Archivum Képgaléria Ügyintézés
_______________________________________________________________
_______________________________________________________________
A Matolcsi Makett a Templomban A Matolcsi Makett A Matolcsi Makett a Templomban
A Matolcsi Templom "Gyufa Makett" A templomról készült makettet Deli Ernő gondnok készítette 2003-ban, több mint 62000 gyufaszál felhasználásával, 1:20 méretarányosan.
A Tunyogi Templom Makettje a Templomban A Tunyogi Templom Makettje Szemből
A Tunyogi Templom "Gyufa Makett" A templomról készült makettet Deli Ernő gondnok készítette 2003-ban, több mint 42000 gyufaszál felhasználásával, 1:20 méretarányosan. Szintén ő készítette el a régi templom makettjét 2009-ben, 1:40 méretarányban.
_______________________________________________________________
Temetői Mementó A régi Matolcsi Temető a Rákóczi utcán helyezkedett el. A temető 1964-ig szolgált temetkezési helyül. Az emlékművet a Matolcsi Egyházközség állítatta 1989- ben, hogy hirdesse az itt nyugvók örök emlékezetét. Jelenleg a mementót a Petőfi Sándor Általános Iskolával szemben tekinthetjük meg.
_______________________________________________________________
Szabó Ferenc Mementója Szabó Ferenc író volt. Verseket, elbeszéléseket alkotott élete során. Az 1820-as években Matolcson községi, és egyházi jegyzőként is tevékenykedett. Az emlékművet fiai emeltették tiszteletére a Matolcsi Templom előtt.
Helytörténeti Múzeum A tunyogmatolcsi Helytörténeti Múzeum 2000 júniusában nyitotta meg ajtaját a  látogatók számára. Ebben az évben emlékeztünk meg hálaadó istentisztelettel a  Matolcsi templom felszentelésének 200. évfordulójáról, és ezzel az alkalommal  egybekötve tartottuk a kiállítás megnyitóját a Matolcsi parókia udvarán. Az ünnepi  istentiszteleti alkalmon dr. Bölcskei Gusztáv, a Tiszántúli Református  Egyházkerület püspökének igehirdetését, majd a solymári női énekkar műsorát  hallhattuk. A Múzeum megnyitó alkalma Lucskiné Krokavecz Márta lelkipásztor  köszöntő beszédéből, a tunyogmatolcsi egyházközség énekkarának műsorából,  Széles András citerajátékából és a Petőfi Sándor Általános Iskola néptáncosainak  fellépéséből állt. A helytörténeti kiállításon látható tárgyak a tunyogi és a matolcsi  gyülekezet tagjainak felajánlásaiból gyűltek össze. A régi matolcsi parókia négy  szobája szolgál a múzeum otthonául, az alábbi elrendezésben: az első szobában  az írásos emlékek tekinthetőek meg, többek között régi Bibliák, Énekeskönyvek,  levelek és fényképek. Ahogy beljebb haladunk az épületben, a második szobában  a matolcsi ősi mesterségek munkáival találkozhatunk: a matolcsi gubával, a  kovács-és fazekasmesterek által készített tárgyakkal és különböző otthoni  berendezési eszközökkel, például szövőszékekkel és rokkával. A következő  helyiségbe érve egy régimódi tiszta szobában találjuk magunkat, ahol a bútorokon  kívül a bábuk öltözéke is a korabeli népviseletet tükrözik. Végül a legbelső  szobában konyhai eszközök, például edények, fakanalak és bögrék díszítik a  polcokat. A kiállítás nagy látogatottságnak örvend a kezdetektől a mai napig, a  Vendégkönyv bejegyzéseit olvasva, pedig elmondható, hogy a látogatók  egyöntetűen pozitívan vélekednek a múzeumról. 
Az egyház tulajdonában lévő helytörténeti múzeum megtekinthető: Tunyogmatolcs Rákóczi u. 67. szám alatt.
_______________________________________________________________
_______________________________________________________________
© Created by Noobi
A matolcsi vasúti híd A hidat a II. világháborúban felrobbantották (1944. október 27-én). A világháború után új hidat építettek a régi mellett, a régi híd talapzata még ma is látszik. Az elbeszélések szerint a régi híd talapzatainál még ma is találhatók "világháborús" aknák, gránátok, robbanószerek. Napjainkban? A háború után építtetett "új" hidat a mai napig használják a vasúti közlekedésnél. Természetesen gyalogosan, kerékpárral szintén meg lehet közelíteni, ügyelve a naponta menetrend szerint közlekedő vonatok érkezésére. A híd a Tunyogmatolcs alsó és a Fehérgyarmat vonal között található meg.
_______________________________________________________________
_______________________________________________________________
_______________________________________________________________
Világháborús Mementó “Matolcsi” A község lakossága állíttatta a mementót 1989-ben. Az emlékhely a háborúban elesett Matolcsi áldozatok névsoráról emlékezik meg. A mementó két oldalas. A matolcsi idősek otthona felőli rész a II. Világháborús áldozatok névsorát tartalmazza, az utcafront mellett az I. Világháború hősi áldozatai kapnak helyet az emlékműn. A mementón szerepel a “Pro Pátria” kifejezés, ami a “hazáért, szabadságért” kifejezést tartalmazza. Mementó: a szó jelentése emlékezzél, ( M.mori: gondolj a halálra, a karthauzi szerzetesek köszöntése. ) Jelenleg a Matolcsi Mementó Matolcson az Idősek Otthonával szemben található. A téli időszakban letakarva van, így is védve az időjárás viszontagságaitól. A tavaszi napforduló után- egészen kora őszig bárki tiszteletét teheti elhunyt áldozataink emlékhelyénél.
A Tunyogi Templom “kis” Makettje
Védett Keleti platánfa (Platanus orientalis) Tunyogmatolcson a folyó szabályozása az 1900-as évek elején történt meg. Ezekben az években ültették a platánfát, párhuzamosan építve mellette a zsilipet és gátőrházat is. A fa jelenleg is a gátőrház mellett foglal helyet, közel 115 éve. A fát védetté nyilvánították. Az egykor ültetett kis fa mára óriás fává nőtte ki magát, terebélyes ágazattal. A keleti platánfa általános jellemzői: Rendszertan-> Rend: Varázsmogyoró-virágúak (Hamamelidales) Család: Platánfélék (Platanaceae) Nemzetség: Platán (Platanus) Faj: Keleti platánfa (Platanus orientalis) Általános leírás: Kétszikű fa vagy óriás fa. Élőhely, származás: Őshazája Himalája, Észak- Amerika és Délkelet-Európa. Levél, lombozat: Levelei szárnyasan karéjosak, állásuk szórt. A levelek válla szíves, csúcsa hegyes. Szélük fogas, színük zöld. A levelek erezete élrefutó szárnyas. Lombhullató. Termés: Termése aszmag.
Körtefa A község legidősebb körtefája még a vasútépítés idején lett ültetve. Ha információink pontosak, (márpedig azok, hiszen Szabó Menyhért helytörténeti kutatótól kaptuk őket), akkor a fát 1926-ban ültették a vasút dolgozói. A fa életkora 85 évre tehető. Jelenleg a matolcsi állomáson lehet megtekinteni, sajnos csak ez az egy fa maradt meg az állomás fái közül. A pontos megnevezése Somogyi Béla helyismereti kör "HIK" elnöke szerint: "vadalanyra oltott, búzával érő körtefa." Településünkön a platánfa és tölgyfa mellett ez a körtefa is védelemre szorulna, hiszen ezek a fák már több generációt kísértik végig életük főbb eseményein.
_______________________________________________________________
_______________________________________________________________
Tölgyfa "legidősebb fánk" A község legidősebb fája Tunyogmatolcson a tunyogi részen található Kölcsey Tagban tekinthető meg még a mai nap is. Kerülete 380 Cm-re, átmérője közel 192 Cm-ert tesz ki. Korát a szakértők körülbelül 160 évre datálják. Rövid Történeti Áttekintése? A tölgyfát még a Kölcsey Család ültette határjelölő fának. Az idősebb települési lakosok szerint ez a fa már gyermekkorukban is ugyanilyen méretarányokkal rendelkezett. Egyes katonai térképeken helyrajzi jelként (jelfaként) van feltűntetve. Nagyságából ítélve tájékozódási pontként használhatja a légi közlekedés. A fa érdekességéhez hozzátartozik, hogy egészen a közelében helyezkedik el egy több mint 100 éves ártézi kút. Ezt a kutat szintén a Kölcsey Család fúratta egykor, hogy a legelő állatait- gondozót kellő mennyiségű folyadékkal el tudják látni. A fát a természetvasfoga egyszer-kétszer megtámadta, de még mindig szilárdan áll közel 160 éves helyszínén. Bízunk benne, hogy a község összes lakosságával összefogva még legalább ugyanennyi megőrizhetjük természeti szépségét s erejét.
Történelem Civil szervezeteink Műemlékeink Intézményeink Címer Mesterembereink Sport